
Kuskus je vhodnou součástí zdravého jídelníčku – nejen tím, že se jedná o vydatné jídlo, ale také proto, že obsahuje důležité vitamíny a minerální prvky, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamín E, vápník, železo nebo fosfor. Rovněž obsahuje ve větším množství cukry, vlákninu a bílkoviny, proto je i důležitým zdrojem energie.
Příprava kuskusu je velmi jednoduchá. Kuskus se pouze zalije určitým množstvím vroucí vody, vývaru či mléka (záleží už jenom na vás), promíchá se, přikryje pokličkou a několik minut se nechá odstát. Kuskus vstřebá veškerou tekutinu a změkne. Na zjemnění je možno přidat trochu másla či olivového oleje.
Složení: těstovina z tvrdé pšenice, voda.
Výživové
hodnoty ve 100 g:
Energetická
hodnota 1 501 kcal / 354 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 70 g
- z toho
cukry 2,5 g
Tuk 1,9 g
- z toho nasycených mastných kyselin 0,5 g
Sodík
0 g
Sůl 0 g
Vláknina 4,3 g
Hmotnost: 400g