Hledáte vhodnou alternativu pro pečení a zahušťování pokrmů bez lepku? Pak vyzkoušejte zahušťovadlo xanthan, které nahrazuje funkci lepku, a proto je vhodný i pro celiaky. Zároveň prodlužuje trvanlivost, zpomaluje vysušování, má stabilizující účinky a ovlivňuje vlastnosti výrobku.
Co je vůbec xanthan? Xanthan je polysacharid - látka přírodního původu, který vzniká fermentací různých druhů cukrů, a která je v čisté podobě gelová a bezbarvá. Ovšem v potravinářství se používá v podobě bílého prášku. Díky němu se těsto nedrolí a dobře se s ním pracuje.
Zahušťovadlo xanthan se používá do omáček, dresinků, mléčných výrobků, polev, sirupů, masných výrobků, zmrzlin a při pečení. Je také součástí bezglutenových pečících směsí, protože je lepivý.
Xanthanová guma je vhodná pro každého, kdo na ni nemá alergii. Obzvláště pak přijde vhod celiakům a bezlepkovým dietářům, kteří si doma vaří a pečou. Pokud celiak zjistí, že má na xanthan alergii nebo mu nedělá dobře, může ho nahradit Psyliem, protože má podobné vlastnosti, případně lněným semínkem.
Celkově vzato je xanthan bezpečný a alergie jsou spíše výjimky. Jde o to, že většinou obsahuje kukuřici nebo sóju, které jsou možnými alergeny. Ojediněle tak mohou nastat zažívací potíže, průjem nebo bolest hlavy.
Doporučené dávkování: Při přípravě bezlepkových výrobků se dává 1 až 2 g xantanové gumy na 1 kg všech suchých hmot. Vyšší dávky mohou způsobit zažívací potíže.
Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.