Nejlepší pečený čaj

5.11.2019

V sychravém podzimním počasí přichází chuť na čaj, který nás zahřeje nejenom na duši, ale také hlavně na těle. Pokud byste ale pití čaje chtěli povýšit na vyšší úroveň, vyzkoušejte nejlepší pečený čaj s vůní perníku a pravé vanilky.

Suroviny:

  • 2 kg jablek
  • šťáva ze dvou citronů,
  • 1 kg cukru - dávám 1/2 kg bílého a 1/2 kg třtinového
  • několik kousků hřebíčku 
  • lžička perníkového koření
  • asi 2 kousky celé skořice 
  • 5 kousků celého badyánu 
  • vanilkový lusk
  • 2-3 lžíce rumu (nemusí být)

Postup:

Jablka omyjeme, vyjadřincujeme a nakrájíme na kostičky - všechny zhruba stejně velké, - všechny zhruba stejně velké, dáme na hluboký plech.
Z citronů na jablka vymačkáme šťávu, přidáme cukr, rum a koření a vše promícháme a pečeme v troubě zhruba 60 minut na 180 stupňů. Ovoce pustí při pečení dostatek šťávy.
Jakmile je ovoce upečené, plníme ještě horkou upečenou směsí ovoce a šťávy skleničky (včetně koření),uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru.
Je možné čaj také sterilovat alespoň na půl hodinky.
Čaj připravujeme potom z cca 2 lžiček ovocné pečené směsi a zalijeme horkou vodou.

7