PEČENÁ PANENKA S BYLINKOVO-KUSKUSOVOU KRUSTOU
Vychutnejte si dokonale šťavnatou vepřovou panenku pečenou v bylinkovo-kuskusové krustě! Tento recept je ideální pro slavnostní oběd i nedělní rodinné vaření. Křehká vepřová panenka obalená v čerstvých bylinkách, kuskusu a kešu oříškách vytvoří krásně voňavý a křupavý povrch, zatímco maso zůstane uvnitř měkké a plné chuti. Skvěle se hodí k bramborové kaši nebo čerstvému salátku.
Recept na pečenou panenku s bylinkovo-kuskusovou krustou
Suroviny
Pečená panenka
- 500 g vepřové panenky
- Pepř
- Sůl
- Olivový olej
- Máslo
- Voda / vývar na šťávu
Bylinkovo-kuskusová krusta
- 2 lžíce kuskusu
- 4 lžíce horké vody
- 30 g kešu oříšků
- 1 lžička citronového pepře
- 2-3 hrsti různých bylinek (v našem případě petrželová nať, pažitka, tymián, jarní cibulka, medvědí česnek)
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
Panenku osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi ze všech stran na olivovém oleji. Přendáme do pekáčku a dáme na cca 20 min péct do trouby na 160 stupňů. Z výpeku na pánvi můžeme připravit šťávu tím, že přilijeme vodu nebo vývar a necháme vyvařit na polovinu. Přidáme kousek másla, abychom šťávu zahustili, dochutíme solí a necháme bokem. Mezitím si připravíme krustu. V míse zalijeme kuskus horkou vodou. Bylinky a kešu nasekáme nebo rozmixujeme, tak aby byly co nejjemnější a přidáme ke kuskusu. Dochutíme citronovým pepřem, zakápneme olivovým olejem a dobře směs promícháme. Vyndáme panenku z trouby, obalíme ji v připravené krustě. Troubu přenastavíme na gril a panenku dáme zpět do trouby. Pečeme, dokud krusta nezezlátne. Upečenou panenku necháme pět minut po vytažení z trouby odpočinout a pak jí nakrájíme na plátky.