Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Rychlá objednávka

KARAMELOVÝ OŘECHOVÝ DORTÍK

24.10.2023 00:00 Recepty

Věděli jste, že pro náš cukr, tedy řepný, je nejlepší variantou jeho přeměna na karamel? Cukr změněný na karamel se stává zásaditým, a proto nevyčerpává tělo a je pro něho mnohem lépe stravitelným. V lepších restauracích dokonce občas dostanete místo cukru ke kávě právě karamel.

Karamelový ořechový dortík

Recept na karamelový ořechový dortík

Suroviny na těsto

Suroviny na krém

  • 250 g tvarohu
  • 400 ml mléka (kravské, mandlové, kokosové, jiné)
  • 35 g Cream karamel 

Karamelová vrstva

  • 100 g ořechů (použila jsem lískové a kešu)
  • 3 lžíce březového cukru
  • Lžíce másla
  • 150 ml smetany (může být i kokosová)

Postup

Bílky vyšleháme se sladidlem do sněhu, vmícháme žloutky a zlehka zapracujeme zbylé suroviny. Dáme do dortové formy o průměru 18 – 20 cm, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů.
Cream karamel smícháme s mlékem a umixujeme do zhoustnutí, poté vmícháme tvaroh a dle potřeby dosladíme.
Vychladlý korpus rozřízneme, spodní část necháme v dortové formě, naneseme krém a přiklopíme vrchní části korpusu.
Připravíme si karamelovou vrstvu. Do hrnce dáme sladidlo s máslem a necháme rozpustit, mícháme tak dlouho dokud se nám nezbarví na zlatou barvu. Přidáme ořechy a krátce je prohřejeme, zalijeme smetanou, pozor docela to pění. Vaříme do zhoustnutí. Ještě teplý karamel nalijeme na vršek dortu a necháme vše dobře vychladit do druhého dne v lednici.