KARAMELOVÝ OŘECHOVÝ DORTÍK
Věděli jste, že pro náš cukr, tedy řepný, je nejlepší variantou jeho přeměna na karamel? Cukr změněný na karamel se stává zásaditým, a proto nevyčerpává tělo a je pro něho mnohem lépe stravitelným. V lepších restauracích dokonce občas dostanete místo cukru ke kávě právě karamel.
Recept na karamelový ořechový dortík
Suroviny na těsto
- 3 vejce
- 30 g kakaa
- 8 g sladidla se stévii
- 70 g mandlové mouky
- 5 g kypřicího prášku
Suroviny na krém
- 250 g tvarohu
- 400 ml mléka (kravské, mandlové, kokosové, jiné)
- 35 g Cream karamel
Karamelová vrstva
- 100 g ořechů (použila jsem lískové a kešu)
- 3 lžíce březového cukru
- Lžíce másla
- 150 ml smetany (může být i kokosová)
Postup
Bílky vyšleháme se sladidlem do sněhu, vmícháme žloutky a zlehka zapracujeme zbylé suroviny. Dáme do dortové formy o průměru 18 – 20 cm, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů.
Cream karamel smícháme s mlékem a umixujeme do zhoustnutí, poté vmícháme tvaroh a dle potřeby dosladíme.
Vychladlý korpus rozřízneme, spodní část necháme v dortové formě, naneseme krém a přiklopíme vrchní části korpusu.
Připravíme si karamelovou vrstvu. Do hrnce dáme sladidlo s máslem a necháme rozpustit, mícháme tak dlouho dokud se nám nezbarví na zlatou barvu. Přidáme ořechy a krátce je prohřejeme, zalijeme smetanou, pozor docela to pění. Vaříme do zhoustnutí. Ještě teplý karamel nalijeme na vršek dortu a necháme vše dobře vychladit do druhého dne v lednici.