Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Jak správně používat protein a kdy ho užívat při hubnutí?

18.05.2023 09:06 Novinky

Proteiny (neboli bílkoviny) jsou základní stavební látkou všech buněk živých organismů. Uplatňují se při budování svalů, zajišťují správnou funkci imunity, podílejí se na regulaci produkce hormonů a enzymů a dalších klíčových procesech v našem těle. 

Z tohoto výčtu je patrné, že hrají nezastupitelnou roli ve výživě všech lidí, a obzvlášť sportovců, kteří jich kvůli častým intenzivním tréninkům potřebují přijímat vyšší množství.

Rozlišujeme několik typů proteinů:

Syrovátkové proteiny získáváme z mléka, jejich konzumace je vhodná během dne a to především po tréninku. Dochází k okamžité regeneraci svalů a následnému růstu svalové hmoty.

Kaseinové proteiny získáváme také z mléka, ale obsahují řadu cenných biologicky aktivních látek s pozitivním vlivem na imunitu. Chovají se jako mléčná bílkovina – tvaroh, pozvolné uvolňování bílkovin do svalů, proto se tento protein volí především před spaním. Takže pokud jste fanoušci večerního cvičení, tak je tento druh přesně pro Vás.

A stále nejméně využívané jsou rostlinné neboli vegan proteiny. Tyto proteiny lze velmi pestře kombinovat. Nejběžnější kombinace je z hrachu, sóji a konopí. Jsou velmi lehké a dobře stravitelné.

Proteiny - syrovátkové a veganské

Jak docílíme vyššího příjmu bílkovin během dne?

  1. Po tréninku nám dávka proteinu zajistí dostatečné množství bílkovin pro okamžitou regeneraci svalů.
  2. V případě, že si nestíháme připravit plnohodnotnou svačinu, můžeme sáhnout po proteinu jako alternativě ke svačině.
  3. S vyšším příjmem bílkovin nám také pomůže oblíbená proteinová tyčinka či proteinová polévka.
  4. Celkový příjem bílkovin můžeme navýšit pomocí syrovátkového či rostlinného proteinu jako ingredienci k pečení oblíbených dortů.
  5. Stejně tak je protein ideální volbou k navýšení příjmu bílkovin u ovesných nebo rýžových kaší. 

Pomůže nám protein při hubnutí?

Protein nám s hubnutím skutečně může napomoci, ale často ne tak, že se ho napijeme a budeme čekat na nějaké kouzlo, stejně jako v případě očekávání svalů. Vše záleží na celkovém kontextu, protože bílkoviny nám pomáhají cítit se déle sytí, a tím pádem pozitivně ovlivňovat pocit hladu.

Co si z toho odnést?

Je důležité dbát na celkový příjem tak, aby náš jídelníček byl vyvážený. Také musíme volit kvalitní zdroj bílkovin. Konzumujte protein s nízkým obsahem tuku. Vybírejte potraviny jako jsou kuřecí prsa, ryby, krevety, sýr s nízkým obsahem tuku, ořechy a semínka.