INDICKÉ MÁSLOVÉ KUŘE
Indické máslové kuře neboli Butter Chicken. Šťavnaté kuřecí kousky ve voňavé husté smetanové omáčce, které si jednoduše zamilujete! Vyzkoušejte naší odlehčenější verzi a potěšte své chuťové buňky.
Recept na Indické máslové kuře (Butter Chicken)
Suroviny
- 500 g vykostěných kuřecích stehen
- 2 lžičky garam masala (směs koření)
- 1 lžička soli
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička chilli prášku
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru nebo mletého zázvoru
- 200 g bílého jogurtu
Omáčka
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce ghí nebo másla
- 1 cibule
- 1 lžička garam masala (směs koření)
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru nebo mletého zázvoru
- 400 g krájených rajčat v plechovce
- 1 lžíce cukru
-
100-150 ml smetany ke šlehání
Postup
Nejprve si připravíme marinádu smícháním všech uvedených surovin. Do marinády vložíme nakrájené maso na větší kusy a hezky ho ze všech stran obalíme, necháme cca 30 minut odležet. Rozehřejeme si pánev s hlubším dnem, na oleji postupně zprudka opékáme kuřecí maso, jakmile chytne barvu, maso vyndáme a dáme stranou. Do pánve dáme ghí a smažíme na něm cibuli nakrájenou nadrobno, jakmile cibule zesklovatí přidáme veškeré koření i zázvor a krátce opékáme. Přidáme krájená rajčata a necháme 10-15 minut dusit. Poté tyčovým mixérem omáčku umixujeme do hladka. Maso vložíme zpět do omáčky a pozvolna vaříme cca 10 min. Do omáčky přidáme cukr a smetanu, promícháme ochutnáme a případně dosolíme. Podáváme s různě upravenou rýží basmati či chlebem naan.