ZELENÉ KARI S KREVETAMI / TOFU
Připravte si voňavé thajské zelené kari s krevetami nebo tofu – rychlý a zdravý recept plný chuti a barev. Kokosové mléko, zelená kari pasta, čerstvá zelenina a jemné tofu nebo krevety tvoří dokonalou kombinaci pro lehký oběd či večeři. Ideální i pro vegetariány nebo milovníky asijské kuchyně.
Recept na zelené kari s krevetami / tofu
Suroviny
Kari pasta
- zelené chilli papričky (množství podle chuti)
- 2 šalotky
- 2 stonky citronové trávy (asi 10 cm od spodu, nejdříve očistit a oloupat)
- 3-5 stroužků česneku
- 2,5 lžičky krevetové pasty (pro nevegetariánskou verzi)
- 2 lžičky limetové kůry
- limetová šťáva
- 1 lžička garam masala (směs koření)
- 2 lžíce nasekaných stonků koriandru
- 1/4 hrnku koriandrových listů
- hrst thajské bazalky
- 2-3 lžíce vody
- sůl, pepř
Kari
- zelenina podle chuti (paprika, cibule, mladý hrášek, mrkev, houby,..)
- krevety / tofu (pro vegetariány)
- 400 ml kokosového mléka
- vývar (kuřecí, hovězí, zeleninový - podle Vašich preferencí)
- bylinky
- smažená cibulka
Postup
Všechny ingredience na kari pastu nasekejte (nebo nastrouhejte) na menší kousky a společně je v mixéru rozmixujte do tekuté pasty. Můžete přidat více vody nebo trochu oleje, pokud je pasta moc “hrubá”. (Pokud se vám nechce kari pastu připravovat, je k dostání v obchodech v sekci s asijskými potravinami). V hrnci rozpálíme trochu oleje na střední plamen. Kari pastu opražíme, aby se rozvoněla a chutě se spojily. Zalijte 400ml kokosového mléka a promíchejte. Dolijte vývarem do požadované hustoty. Přidávejte zeleninu podle doby uvaření (mrkev, paprika, cibule, hrášek nakonec). Když je zelenina hotová, přihoďte krevety nebo tofu na kostky a přidejte čerstvý koriandr a thajskou bazalku. Krevety budou potřebovat asi 3 minuty. Teď už stačí jen servírovat s jasmínovou rýží, čerstvými bylinkami a smaženou cibulkou.