STAROČESKÁ VÁNOČKA
Tradiční staročeská vánočka je symbolem českých Vánoc, plná bohaté chuti a vůně, která vám připomene sváteční atmosféru domova. Tento recept na pravou vánočku zahrnuje tajemství měkkého těsta, které se rozplývá na jazyku. S naší staročeskou vánočkou vykouzlíte vzpomínky na dětství a přenesete domů kouzlo českých tradic.
Recept na staročeskou vánočku
Suroviny
- 700 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 500 ml mléka
- 70 g másla
- 130 g sádla
- 2 žloutky
- 100 g mletých mandlí
- 42 g čerstvého droždí
- 200 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 6 g soli
- mletý anýz (na špičku nože)
- Citronová kůra z jednoho citrónu
- 100 g rozinek namočených v rumu
- mandle plátky na dozdobení
Postup
Nejprve si připravíme kvásek z droždí, trochy mléka, cukru a mouky. Do mísy robota přidáme obě mouky, cukr, sůl, mandle, vanilkový extrakt, citronovou kůru, žloutky, anýz, mléko, připravený kvásek a dáme zadělat těsto. Jakmile se přísady spojí přisypeme rozinky i rozpuštěné máslo se sádlem a dobře propracujeme. Půl hodiny necháme odpočinout a opět propracujeme. Poté těsto rozdělíme na takový počet dílků z kolika pramenů chceme vánočku plést. Každý díl vyválíme do dlouhého válečku a poté spleteme vánočku, kterou necháme pod utěrkou dobře nakynout. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme asi hodinu na 160° C dozlatova.