Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Rychlá objednávka

STAROČESKÁ VÁNOČKA

11.11.2024 13:00 Recepty

Tradiční staročeská vánočka je symbolem českých Vánoc, plná bohaté chuti a vůně, která vám připomene sváteční atmosféru domova. Tento recept na pravou vánočku zahrnuje tajemství měkkého těsta, které se rozplývá na jazyku. S naší staročeskou vánočkou vykouzlíte vzpomínky na dětství a přenesete domů kouzlo českých tradic.

STAROČESKÁ VÁNOČKA

Recept na staročeskou vánočku

Suroviny 

  • 700 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 70 g másla
  • 130 g sádla
  • 2 žloutky
  • 100 g mletých mandlí
  • 42 g čerstvého droždí
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 6 g soli
  • mletý anýz (na špičku nože)
  • Citronová kůra z jednoho citrónu
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • mandle plátky na dozdobení

Postup
Nejprve si připravíme kvásek z droždí, trochy mléka, cukru a mouky. Do mísy robota přidáme obě mouky, cukr, sůl, mandle, vanilkový extrakt, citronovou kůru, žloutky, anýz, mléko, připravený kvásek a dáme zadělat těsto. Jakmile se přísady spojí přisypeme rozinky i rozpuštěné máslo se sádlem a dobře propracujeme. Půl hodiny necháme odpočinout a opět propracujeme. Poté těsto rozdělíme na takový počet dílků z kolika pramenů chceme vánočku plést. Každý díl vyválíme do dlouhého válečku a poté spleteme vánočku, kterou necháme pod utěrkou dobře nakynout. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme asi hodinu na 160° C dozlatova.