MAKOVEC S BORŮVKOVÝM TVAROHEM
Tento nadýchaný makovec s jemným tvarohem a sladkými borůvkami je dokonalý moučník k odpolední kávě i jako zdravější dezert pro celou rodinu. Mak dodá dezertu vláčnost a oříškovou chuť, tvaroh se postará o krémovou svěžest a borůvky o ovocnou šťavnatost. Snadný recept, který zvládne každý, a to bez zbytečného cukru.
Recept na Makovec s borůvkovým tvarohem
Suroviny
- 4 vejce
- 10 g sladidla se stévii
- 100 g mletého máku
- 60 g mandlové mouky
- 30 g kokosové mouky
- 1 oloupané a nastrouhané jablko
- Trochu strouhané citronové kůry / citronové kůry mleté
- Lžička kypřicího prášku
Na krém:
- 250 g tučného tvarohu
- 150 g čerstvých nebo mražených borůvek
- Citronová šťáva a sladidlo podle chuti
Postup
Bílky vyšleháme se sladidlem do tuha, poté vmícháme žloutky. Všechny suché suroviny smícháme dohromady, přidáme jablko a citronovou kůru a zlehka zapracujeme bílkovou hmotu. Přendáme do formy na biskupský chlebíček, který jsme vyložili pečícím papírem a upečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů. Mezi tím si připravíme tvarohový krém. Borůvky rozmixujeme na pyré (pár si jich necháme stranou na dozdobení) a vymícháme s tvarohem, dochutíme citronovou šťávou a sladidlem. Krém naneseme na vychladlý makovec, dozdobíme borůvkami, uchováváme v lednici.