FOCACCIA
Focaccia je pečený výrobek z těsta podobného pizze. Je to tradiční kynuté italské pečivo, které můžeme plnit oblíbenými surovinami a podávat zvlášť nebo jako přílohu.
Recept na focaccia
Suroviny:
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 200 g špaldové mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 12 g soli
- 380 g teplé vody
- Olivový olej
- Olivy
- Hrubozrnná sůl
- Směs koření Kouzelná variace
- Rozmarýn
Postup
Do mísy robota vsypte obě mouky, sůl droždí a vodu, vymíchejte těsto, bude řidší a lepivé. Mísu vytřete olivovým olejem přendejte do něj těsto přetáhněte potravinovou fólií a nechte cca 30 minut kynout. Poté vymažte plech olivovým olejem a těsto z mísy na něj vyklopte, zakápněte olivovým olejem prsty těsto lehce roztáhněte, posypte hrubozrnnou solí, rozmarýnem a směsi koření Kouzelná variace. Nechte ještě cca 15minut kynout, poté udělejte do těsta dolíčky a dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečte do zlatova.
Zchladlou focacciu rozřízněte a naplňte. Já použila rajčatové pesto, rukolu, mozarellu, olivy a parmskou šunku. Přiklopte vrchní díl a rozkrájejte na porce.