ENTRECOTE SE ŠPENÁTEM A BATÁTY
Ve francouzštině je entrecote prémiový kus hovězího masa používaný na steaky nebo pečeně. Tradiční entrecote je vykostěný řez z oblasti žeber odpovídající steakům známým v různých místech anglicky mluvícího světa jako rib, rib eye, skotský filet, club nebo Delmonico.
Recept na entrecote
Suroviny:
- 400-500 g entrecote nebo jiný flák hovězího
- steak (směs koření)
- olivový olej
- 200 g listů špenátu
- česnek granulát
- máslo
- 2 středně velké batáty
- himalájská sůl
- 1 jogurt řeckého typu (200 g)
- 1 lžička jogurtové dressingu (směs koření)
Postup
Jako první důkladně omyjeme batáty, a i se slupkou nakrájíme na cca 1 cm silná kolečka. Plech vymažeme olivovým olejem a batáty na něj naskládáme, posypeme himalájskou solí a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů do měkka. Dále si připravíme jednoduchý dressing zamícháním jogurtu s kořenící směsí Jogurtový dressing. Maso posypeme kořenící směsí Steak a na rozpálené pánvičce s trochou olivového oleje ho opékáme z obou stran do vámi preferovaného propečení. Maso vyjmeme a necháme před nakrájením chvíli odpočinou. Mezitím si na čisté pánvičce rozpustíme kousek másla a přidáme opláchnutý špenát, osolíme, opepříme a dle chutí přidáme česnek granulát. Špenát se dělá jen chvilku, aby neztratil barvu. Nakrájíme maso a podáváme se všemi komponenty.