BURRATA S NAKLÁDANOU CUKETOU A GRILIÁŠEM Z DÝŇOVÝCH SEMÍNEK
Burrata – krémový italský sýr, který se doslova rozplývá na jazyku! Připravte si doma jednoduchý, a přesto luxusní recept s čerstvou burratou, nakládanou cuketou a griliášem z dýňových semínek. Tento lahodný pokrm je ideální jako lehký předkrm, letní salát nebo rychlá večeře. Stačí pár kvalitních surovin a za pár minut si pochutnáte jako v pravé italské restauraci!
Recept na burratu
Suroviny
- Burrata
- Půlka cukety
- Citron
- Lžíce octa
- Dýňová semínka (hrst)
- Koriandr (hrst)
- Olivový olej
- Granátové jablko (hrst semínek)
- Bylinková sůl
- Citronový pepř
- Citronová kůra
Postup
Půlku menší cukety nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. V hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte lžíci soli, lžičku citronového pepře a lžíci octa, nakonec přidejte cuketu a nechte ji změknout (3-5 min). Cuketu nechte odkapat a vychladnout. Po vychladnutí se snažte dostat z cukety co nejvíce vody, ať už lehkým vymačkáním nebo papírovými utěrkami. Cuketu zakápněte olivovým olejem, dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a citronovou kůrou. V malém rendlíku na vyšším plameni nechte zkaramelizovat trochu cukru. Když cukr začne mít lehce nahnědlou barvu, přidejte dýňová semínka a rychle vše promíchejte. Tuto horkou směs přendejte na plech s pečícím papírem a nechte ztuhnout. Po ztuhnutí buď v hmoždýři nebo mixéru vytvořte griliáš. V mixéru společně rozmixujte koriandr s olivovým olejem. Poměr závisí na tom, jak moc bylinkový olej chcete. Pokud byste chtěli čistý koriandrový olej, můžete ho přefiltrovat v kávovém filtru. Na talíř dejte cuketu, na ni burratu, kterou můžete lehce naříznout a otevřít, přidejte koriandrový olej, griliáš a granátové jablko.