Zahušťovadlo xanthan
Hledáte vhodnou alternativu pro pečení a zahušťování pokrmů bez lepku? Pak vyzkoušejte zahušťovadlo xanthan, které nahrazuje funkci lepku, a proto je vhodný i pro celiaky. Zároveň prodlužuje trvanlivost, zpomaluje vysušování, má stabilizující účinky a ovlivňuje vlastnosti výrobku.
Co je xanthan?
Co je vůbec xanthan? Xanthan je polysacharid - látka přírodního původu, který vzniká fermentací různých druhů cukrů, a která je v čisté podobě gelová a bezbarvá. Ovšem v potravinářství se používá v podobě bílého prášku. Díky němu se těsto nedrolí a dobře se s ním pracuje.
Zahušťovadlo xanthan a jeho využití
Zahušťovadlo xanthan se používá do omáček, dresinků, mléčných výrobků, polev, sirupů, masných výrobků, zmrzlin a při pečení. Je také součástí bezglutenových pečících směsí, protože je lepivý.
Xanthanová guma pro každého
Xanthanová guma je vhodná pro každého, kdo na ni nemá alergii. Obzvláště pak přijde vhod celiakům a bezlepkovým dietářům, kteří si doma vaří a pečou. Pokud celiak zjistí, že má na xanthan alergii nebo mu nedělá dobře, může ho nahradit psylliem, protože má podobné vlastnosti, případně lněným semínkem.
Celkově vzato je xanthan bezpečný a alergie jsou spíše výjimky. Jde o to, že většinou obsahuje kukuřici nebo sóju, které jsou možnými alergeny. Ojediněle tak mohou nastat zažívací potíže, průjem nebo bolest hlavy.
Doporučené dávkování: Při přípravě bezlepkových výrobků se dává 1 až 2 g xantanové gumy na 1 kg všech suchých hmot. Vyšší dávky mohou způsobit zažívací potíže.