Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

JAK NALOŽIT MASO NA GRILOVÁNÍ

10.06.2024 00:00 Novinky
 
Chcete zazářit a připravit šťavnaté a křehoučké steaky? Na první pohled klasická grilovačka se může zdát jednoduchou výzvou, ale pojďme si raději říct pár tipů, jak maso dovést k dokonalosti!
 
Základem chutných steaků je bezpochyby kvalitní maso. Jelikož každému chutná něco jiného, je důležité, se dopředu domluvit na daném mase. Grilovat můžete všechny druhy masa – kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí, jehněčí i rybyPři přípravě masa na grilování, maso nikdy nenaklepávejte. Pokud máte velký flák masa, můžete ho po okrajích naříznout, aby se plátky nezkroutily.
 

ZPŮSOBY MARINOVÁNÍ
Marinádou se myslí ochucená tekutina na základě kvalitního koření, oleje či bylinek. Maso můžete také nakládat do hořčice, jogurtu či medu. Marinád je nespočet druhů a záleží jen na vás a vaší chuti. Hlavním účelem marinády je zkřehnutí a absorbování vydatné chuti a vůni. Sice se jedná o časově náročnější přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to! V prvním případě si rozmyslete, zda budete chtít maso do marinády nakládat nebo využijete suchou volbu marinády. Tak či tak, je zapotřebí koření. Maso by se mělo ideálně marinovat 12 až 24 hodin, záleží na druhu masa. Maso bude díky marinádě šťavnaté a křehké.

Suchá marináda
Tato metoda je velmi rychlá a snadná. Stačí si maso osolit, opepřit a posypat kořením. Ideální volbou je, nadrtit si čerstvé koření v hmoždíři a vytvořit si tak svoji směs koření dle svých chutí. Důležité je koření pečlivě vetřít a nechat dostatečně odležet. Pokud máte opravdu kvalitní kousky masa, jako je vyzrálé hovězí, pravá svíčková nebo třeba i vepřová panenka, stačí maso pouze zakápnout kapkou oleje, osolit a opepřit barevným pepřem.
 
Nemáte dostatek času si vytvořit svou vlastní směs? Vyberte si z námi připravené nabídky kořenících přípravků a kořenících směsí bez soli. Záleží jen na vás, jakou volbu zvolíte. Na všechny druhy steaků se skvěle hodí americký steak, country, kouzelná variace a samozřejmě i klasické grilovací koření pro masa bez soli nebo steak bez soli. Pro milovníky pálivých chutí doporučujeme mexiko mix a aztécký poklad.
 

Tekutá marináda
Nakládání masa do marinády je nejoblíbenější variantou marinování. Díky marinádě maso pojme výraznou chuť i vůni z koření a dalších obsažených ingrediencí. Vámi zvolené ingredience důkladně promíchejte a prošlehejte metličkou. Konzistence marinády by měla být jemně hustá. Vzniklou směs vmasírujte do masa a nechte odležet. Zbylá marináda se skvěle hodí k potírání masa během grilování. Vytvořit si můžete také marinádu medovou, jogurtovou, hořčičnou, pivní nebo i pikantní a exotickou.

Ke klasickým marinádám bezpochyby patří marinády olejové nebo vodo-olejové. V naší nabídce naleznete široký výběr suchých marinád, které si doma během chvilky doděláte a máte vyladěnou a chutnou směs k nakládání všech možných druhů mas. Z většiny našich marinád si lehce připravíte i výborný dip či dressing, ať už k masu, salátu nebo k těstovinám. Za zmínku rozhodně stojí bylinková, pepřová a italská marináda, které se skvěle hodí i jako základ pro omáčky. K hlavním tahounům patří gyros marináda, ta dokáže vykouzlit na jazyku chuť Řecka a klasika v podání americké BBQ marinády.

Naše marinády jsou všestranným pomocníkem a stojí za to, je mít doma po ruce.
 
A TEĎ UŽ HONEM KE GRILU!
Před samotným grilováním je důležité zkontrolovat gril a řádně ho očistit. Myslete také na to, že na gril nemůžete dát maso ihned po vyndání z lednice. Nechte si proto dostatek časové rezervy a namarinované maso vytáhněte, aby dostalo pokojovou teplotu. Ideální čas je cca 1 až 2 hodiny. Připravené maso vkládejte pouze na dostatečně rozpálený gril. Je důležité, aby se maso zprvu zatáhlo a nepouštělo šťávu. Potom teplotu můžete postupně snižovat.
 
Pokud grilujete na otevřeném ohni, odstraňte přebytečné množství koření, mohlo by se totiž díky ohni spálit a zhořknout. V průběhu grilování nikdy neotáčejte maso pomocí vidličky nebo jiných napichovacích hrotů, vytekla by všechna šťáva. Volte raději grilovací kleště nebo obracečky. Pokud maso obsahuje kost, grilujte o něco déle.
 
Grilovací sezóna začala, tak je na čase svolat kamarády nebo příbuzné na pořádnou grilovačku! Plný stůl dobrého jídla, vychlazených nápojů a společně trávené chvilky pohody s blízkými, to je to pravé kouzlo léta.