GORGONZOLA SMASH BURGER
Vyzkoušejte recept na Gorgonzola smash burger – dokonale propečené hovězí maso s křupavou krustou, karamelizovanou cibulkou a domácí gorgonzolovou omáčkou. Tenhle burger je ideální volbou pro gurmány, kteří milují výrazné chutě. Rychlý, sytý a neodolatelný – perfektní burger na gril nebo pánev.
Recept na Gorgonzola smash burger
Suroviny na čtyři porce
- 4 housky na burger (ideálně briošky)
- 8 × 100–120 g mletého hovězího masa (celkem cca 800-960 g, ideálně s 20 % tuku)
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Nakládané okurky
- 3 žluté cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžička balzamikového octa
Omáčka
- 25 g másla
- 25 g hladké mouky
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 g Gorgonzoly + extra na posypání
- Sůl a pepř
Postup
V malém kastrůlku rozpusťte máslo. Přidejte mouku a krátce ji osmahněte, ale nenechte zhnědnout. Přilijte smetanu a mléko a přiveďte k varu, dokud omáčka nezačne houstnout. Přidejte na kousky nakrájenou Gorgonzolu a nechte ji v omáčce rozpustit. Dle chuti dochuťte solí a pepřem. V rendlíku na nižší teplotě rozpusťte máslo. Přidejte 3 cibule na tenké plátky a za častého míchání nechte změknout a zkaramelizovat. Dávejte pozor, aby se cibulka nespálila. Těsně před koncem přidejte balzamikový ocet a nechte vyvařit. Nejprve rozdělte mleté hovězí maso na čtyři stejně velké koule. Nemačkejte je příliš, pouze je volně vytvarujte. Připravte si silnostěnnou nebo litinovou pánev a důkladně ji rozpalte na maximum. Jakmile je pánev rozpálená, položte na ni jednu kouli masa a ihned ji pomocí obracečky (ideálně přes pečicí papír) silně přitlačte, aby vznikl tenký plátek. Maso osolte a opepřete. Smažte přibližně 1,5 minuty z jedné strany, poté burger otočte a smažte ještě asi minutu, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka. Stejným způsobem pokračujte i s ostatními burgery. Na opečené housky dejte trochu omáčky, přidejte burger, cibuli, okurky a více omáčky. Dobrou chuť!