ALSASKÝ CIBULOVÝ KOLÁČ
Ochutnejte tradiční alsaský cibulový koláč, který vás okouzlí svou jemnou chutí a křupavým těstem! Spojení karamelizované cibule, créme fraiche a slaniny vytváří neodolatelnou kombinaci, která se skvěle hodí k vínu nebo jako lehký oběd.
Recept na alsaský cibulový koláč
Suroviny
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 8 g soli
- 2 lžíce oleje
- 15 g droždí
- 150 – 200 ml vody
Náplň:
- 1 kg cibule (žlutá, červená nebo mix)
- 300 g créme fraiche
- 100 g slaniny
- 1 lžíce másla
- Špetka muškátového oříšku
- Tymián
- Čerstvě namletý černý pepř
- Sůl
- Granulovaný česnek
Postup
Veškeré suroviny na těsto smíchejte a vypracujte hladké těsto, které nechte chvíli odpočinout. Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo, přidejte slaninu nakrájenou na kostičky a osmažte ji. Hotovou slaninu dejte stranou a do pánve vložte cibuli, pozvolna ji osmažte do lehce nazlátlé barvy. Créme fraiche osolte, přidejte česnek, muškátový oříšek a pepř. Těsto rozdělte na dvě části, každou vyválejte, potřete krémem a rozprostřete slaninu a cibulku. Posypte tymiánem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C.