Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Bezlepková strava: fenomén nebo hazard?

12.05.2020 13:04 Novinky

Bezlepkovou stravu dnes volí nejen alergici na lepek či lidé, kteří trpí nesnášenlivostí na lepek, ale i příznivci zdravé stravy. Bezlepková strava je skvělou variantou pro všechny, kteří mívají potíže s trávicím traktem a často cítí takzvaný pocit těžkého žaludku. Pokud zkusíte ze své stravy lepek alespoň částečně vynechat nebo jej nahradit úplně, budete se cítit mnohem lépe. Stačí týden stravování bez lepku a ucítíte změnu.

Spousta možností bezlepkové stravy

Vyzkoušejte bezlepkovou stravu. Pokud hledáte náhradu za klasickou pšeničnou mouku, která obsahuje lepek, máme pro vás několik tipů. Na dnešním trhu najdete řadu potravin, které mohou mouku s obsahem lepku nahradit.
Bezlepkové mouky a směsi českých i zahraničních výrobců znáte a používáte. Ale po čase vám možná přijde pečivo i moučníky tak trochu fádní a chtěli byste je chuťově ozvláštnit. A právě k tomuto účelu jsou ideální jednodruhové mouky z přirozeně bezlepkových plodin, které kromě změny chutě i pozvednou nutriční hodnotu bezlepkového výrobku.

Jaké druhy bezlepkových mouk existují?

Surovin, ze kterých lze bezlepkovou mouku připravovat, je poměrně mnoho, stačí je jen objevit. Mezi ty nejpoužívanější patří mouka z rýže, kukuřice, sóji, jáhel či pohanky, jelikož tyto mouky jsou finančně nejméně náročné. Použít však můžete i mouku bramborovou, tapiokovou, amarantovou, lupinovou, mouku z quinoi, hrachovou, mandlovou, cizrnovou, kaštanovou či kokosovou. Výběr je opravdu široký a v tomto případě velmi záleží na Vaší chuti a na tom, na co chcete mouku použít. Vhodné je mouky různě míchat a tvořit z nich ideální mix.

Nutriční význam bezlepkových mouk a jejich použití

Každá z přirozeně bezlepkových mouk obsahuje řadu velmi důležitých látek nezbytných pro správné fungování našeho těla. Konkrétně jsou tyto mouky bohatým zdrojem nejen vitamínů a minerálů, ale i bílkovin, aminokyselin či vlákniny.

Jednodruhové mouky mají společné také to, že ve většině případů se jimi v receptuře nenahrazuje pšeničná mouka či bezlepková směs zcela, ale pouze řádově od 10 do 30 %. Děje se tak hlavně s ohledem na často výraznou a specifickou chuť dané mouky a také je nutné brát v potaz například schopnost kynutí některých mouk, případně další pekařské či kulinářské vlastnosti. I když samozřejmě existují výjimky – např. kokosovou mouku lze použít na sladké moučníky klidně samotnou, jen se doporučuje přidat o vajíčko navíc, aby se těsto nedrolilo.

Naopak alergici na vejce mohou využít některé mouky jako jejich náhradu – např. mouku včelníkovou či lněnou. Pro jedince s alergií na ořechy by mohla být zajímavá mouka slunečnicová, která  chuť ořechů dobře napodobí. I v tomto tkví kouzlo jednodruhových přirozeně bezlepkových mouk.

V naší nabídce najdete různé druhy bezlepkových mouk a to: rýžovoukukuřičnou, pohankovou a kokosovou. Pojďme si je trochu do podrobna rozebrat.

Rýžová mouka

Inspirace k používání bezlepkové mouky přichází také z Asie či Jižní Ameriky. Rýžová mouka se v Asii využívá naprosto běžně na výrobu nudlí, sladkostí a knedlíčků. Rýžová mouka má jemnou chuť a je ideální na pečení či jako zahušťovadlo do omáček.

Kukuřičná mouka

Kukuřičnou mouku byste si neměli plést s kukuřičným škrobem. Mouka se připravuje z celého kukuřičného zrna, což z ní činí dobrý zdroj vlákniny, ale také bílkovin, železa a hořčíku. Kukuřičná mouka má specifickou chuť, jemně oříškovou a hodí se při přípravě polenty či jako přísada do mixu dalších druhů mouky.

Amarantová mouka

Tento druh mouky pochází ze semen rostliny zvané laskavec. Amarantová mouka je bohatá na bílkoviny, minerální látky a aminokyselinu lysin. Amarant seženete i v podobě nezpracovaných semen. Amarant se stal velmi oblíbeným, zvláště pro své účinky na lidské zdraví, snižuje cholesterol v krvi a podporuje duševní vývoj dětí. Amarantovou mouku používejte v kombinací s jinými druhy mouky.

 

Ať už vyzkoušíte jakoukoliv mouku, důležité je, aby vám výsledný produkt ať už v podobě čerstvého chleba nebo bábovky chutnal. Na našem eshopu si rozhodně vyberete. Přejeme mnoho inspirace při výběru vašeho oblíbeného produktu a nezapomeňte, že "pečení je radost" a stejně tak je radost péct z našich produktů.