Šunková pizza

5.10.2019

Snad každý má rád pizzu. Někdo si ji dopřává často, někdo s ohledem na její kalorickou hodnotu, spíše výjimečně. Teď už na ni nemusíte chodit jenom do pizzerie, ale výbornou domácí šunkovou pizzu si zvládnete hravě upéct sami doma.

Těsto

  • 1 lžička sůl
  • 150 ml vlažná voda
  • 5 g sušené droždí
  • 1 špetka cukru
  • 250 g hladká mouka

Na ozdobu

  • 100 g kuřecí šunka
  • 150 g gouda
  • 1 - 2 ks větší rajče
  • olivy
  • čerstvá bazalka
  • koření na pizzu 

Postup přípravy

V míse smícháme mouku s cukrem, sušeným droždím a solí. Postupně přidáváme vlažnou vodu a propracováváme, až vznikne krásně měkké teplé těsto.

Pomoučníme a zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Těsto si rozdělíme na 2 části a z každé vypracujeme tenkou placku (já používám speciální plechy na pizzu a placku vyválím přímo na nich). Samozřejmě lze udělat pizzu i na pekáč, ale doporučuji si připravit asi o 1/5 těsta méně, jinak bude příliš vysoké.

Vytvořenou placku pomažeme rajčatovým základem a ozdobíme podle chuti. Posypeme kořením na pizzu.

Domácí pizzu poklademe krájenou kuřecí šunkou (můžeme ještě natrhat na kousky), posypeme nastrouhanou goudou a navrch poklademe plátky rajčat, které dle chuti posypeme bazalkou.

Domácí pizzu se šunkou pečeme v předehřáté troubě na 230 - 250 °C cca 10 - 15 minut.

7