Rýžová mouka a její použití

6.11.2020

Rýže je lehce stravitelná potravina bohatá na bílkoviny, po které se ale zároveň člověk cítí sytý. Také neobsahuje žádný lepek, je tedy vhodná pro celiaky a pro bezlepkovou dietu. V poslední době je i z těchto důvodů použití rýžové mouky jako náhrady za pšeničnou mouku velmi oblíbené.

Použití rýžové mouky s jinými moukami

Ze všech bezlepkových druhů mouk má rýžová mouka asi nejširší použití, lze ji totiž “propašovat” úplně do všeho. Ovšem vždy je lepší ji smíchat s jinou moukou (klidně i bezlepkovou), sama totiž těsto ve správné konzistenci neudrží. Pokud se ji chystáte použít poprvé, zkuste jí třeba nahradit jednou třetinou mouky a uvidíte, jak vám bude vyhovovat.

Při pečení se obvykle míchá s jinými druhy bezlepkové mouky - například kukuřičnou moukou, pohankovou a dalšími. Rýžová mouka pak zvyšuje pojivost a objem těsta z bezlepkových mouk.

Rýžová mouka v e-shopu 

Těsto s použitím rýžové mouky je pevné

Těsto s použitím rýžové mouky se podobá běžnému pšeničnému, je stejně pevné, akorát je méně pružné a o něco více se trhá - to je potřeba mít na paměti a počítat s tím - záleží, co z toho těsta budete péct.

Recepty z rýžové mouky aneb hodí se do všeho

A na co všechno se rýžová mouka hodí? Její doménou jsou hlavně sladké recepty a dezerty, a to i ty nepečené. Ale díky své téměř neutrální chuti se hodí i do slaného pečiva, do palačinek, lívanců, různých placek, k zahuštění omáček, prostě téměř všude.

Přidáním rýžové mouky do receptů

Díky přidání rýžové mouky do receptů se zvýší přidaná hodnota pokrmu, protože obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, fosfor a kyselinu listovou. Také velmi pomáhá při trávení, na překyselení žaludku upravuje střevní sliznici, vysoký tlak i cholesterol.

Vaše recepty obohaťte o rýžovou mouku

Vyzkoušejte své oblíbené recepty s nahrazením části mouky tou rýžovou a budete sami překvapeni, že zůstávají stále vynikající a přitom jsou zdravější.

Chci do e-shopu 

Máte dotazy?

Nebo potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

1