Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Rýžová mouka a její použití

05.05.2023 13:30 Novinky

Rýže je lehce stravitelná potravina bohatá na bílkoviny, po které se ale zároveň člověk cítí sytý. Také neobsahuje žádný lepek, je tedy vhodná pro celiaky a pro bezlepkovou dietu. V poslední době je i z těchto důvodů použití rýžové mouky jako náhrady za pšeničnou mouku velmi oblíbené.

Ze všech bezlepkových druhů mouk má rýžová mouka asi nejširší použití, lze ji totiž “propašovat” úplně do všeho. Ovšem vždy je lepší ji smíchat s jinou moukou (klidně i bezlepkovou), sama totiž těsto ve správné konzistenci neudrží. Pokud se ji chystáte použít poprvé, zkuste jí třeba nahradit jednou třetinou mouky a uvidíte, jak vám bude vyhovovat.Při pečení se obvykle míchá s jinými druhy bezlepkové mouky - například kukuřičnou moukou, pohankovou a dalšími. Rýžová mouka pak zvyšuje pojivost a objem těsta z bezlepkových mouk.

Těsto s použitím rýžové mouky je pevné

Těsto s použitím rýžové mouky se podobá běžnému pšeničnému, je stejně pevné, akorát je méně pružné a o něco více se trhá - to je potřeba mít na paměti a počítat s tím - záleží, co z toho těsta budete péct.

Recepty z rýžové mouky aneb hodí se do všeho

A na co všechno se rýžová mouka hodí? Její doménou jsou hlavně sladké recepty a dezerty, a to i ty nepečené. Ale díky své téměř neutrální chuti se hodí i do slaného pečiva, do palačinek, lívanců, různých placek, k zahuštění omáček, prostě téměř všude.

Přidáním rýžové mouky do receptů

Díky přidání rýžové mouky do receptů se zvýší přidaná hodnota pokrmu, protože obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, fosfor a kyselinu listovou. Také velmi pomáhá při trávení, na překyselení žaludku upravuje střevní sliznici, vysoký tlak i cholesterol.

Rýžová mouka v instantních kaších

Díky své lehké textuře má také velké uplatnění v rýžových kaších. Dávají kaši velmi příjemnou konzistenci.

Vaše recepty obohaťte o rýžovou mouku

Vyzkoušejte své oblíbené recepty s nahrazením části mouky tou rýžovou a budete sami překvapeni, že zůstávají stále vynikající a přitom jsou zdravější.

Náš tip! Čokoládové proteinové waffle

Naše waffle jsou hotové do pár minut a chutnají skvěle! Tento dezert si oblíbíte jak ke snídani, tak ke svačině.

Recept na čokoládové proteinové waffle

Suroviny:

3 lžíce čokoládového proteinu
2 lžíce rýžové mouky (mandlové)
1 lžíce hladké mouky
½ pytlíčku prášku do pečiva
2 vejce
150 ml mléka
1 lžíce kakaa
1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

Na omáčku:

100 ml mléka
3 kostičky vysokoprocentní čokolády
skořice
k podávání: čerstvé ovoce či lyofilizované ovoce, tvaroh a plátky na sucho opražených mandlí

Postup:

Všechny uvedené suroviny vymícháme v těsto a ihned po částech upečeme ve vaflovači. Na čokoládovou omáčku ohřejeme mléko, rozpustíme v něm čokoládu a ochutíme skořicí. Podáváme ještě teplé, s lžíci tvarohu, přelité čokoládovou omáčkou posypané ovocem a mandlemi.

Čokoládové proteinové waffle