Rýže je lehce stravitelná potravina bohatá na bílkoviny, po které se ale zároveň člověk cítí sytý. Také neobsahuje žádný lepek, je tedy vhodná pro celiaky a pro bezlepkovou dietu. V poslední době je i z těchto důvodů použití rýžové mouky jako náhrady za pšeničnou mouku velmi oblíbené.
Ze všech bezlepkových druhů mouk má rýžová mouka asi nejširší použití, lze ji totiž “propašovat” úplně do všeho. Ovšem vždy je lepší ji smíchat s jinou moukou (klidně i bezlepkovou), sama totiž těsto ve správné konzistenci neudrží. Pokud se ji chystáte použít poprvé, zkuste jí třeba nahradit jednou třetinou mouky a uvidíte, jak vám bude vyhovovat.
Při pečení se obvykle míchá s jinými druhy bezlepkové mouky - například kukuřičnou moukou, pohankovou a dalšími. Rýžová mouka pak zvyšuje pojivost a objem těsta z bezlepkových mouk.
Těsto s použitím rýžové mouky se podobá běžnému pšeničnému, je stejně pevné, akorát je méně pružné a o něco více se trhá - to je potřeba mít na paměti a počítat s tím - záleží, co z toho těsta budete péct.
A na co všechno se rýžová mouka hodí? Její doménou jsou hlavně sladké recepty a dezerty, a to i ty nepečené. Ale díky své téměř neutrální chuti se hodí i do slaného pečiva, do palačinek, lívanců, různých placek, k zahuštění omáček, prostě téměř všude.
Díky přidání rýžové mouky do receptů se zvýší přidaná hodnota pokrmu, protože obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, fosfor a kyselinu listovou. Také velmi pomáhá při trávení, na překyselení žaludku upravuje střevní sliznici, vysoký tlak i cholesterol.
Vyzkoušejte své oblíbené recepty s nahrazením části mouky tou rýžovou a budete sami překvapeni, že zůstávají stále vynikající a přitom jsou zdravější.
Nebo potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.