Bezlepkovou stravu dnes volí nejen alergici na lepek či lidé, kteří trpí nesnášenlivostí na lepek, ale i příznivci zdravé stravy. Bezlepková strava je skvělou variantou pro všechny, kteří mívají potíže s trávicím traktem a často cítí takzvaný pocit těžkého žaludku. Pokud zkusíte ze své stravy lepek alespoň částečně vynechat nebo jej nahradit úplně, budete se cítit mnohem lépe. Stačí týden stravování bez lepku a ucítíte změnu.
Vyzkoušejte bezlepkovou stravu. Pokud hledáte náhradu za klasickou pšeničnou mouku, která obsahuje lepek, máme pro vás několik tipů. Na dnešním trhu najdete řadu potravin, které mohou mouku s obsahem lepku nahradit.
Bezlepkové mouky a směsi českých i zahraničních výrobců znáte a používáte. Ale po čase vám možná přijde pečivo i moučníky tak trochu fádní a chtěli byste je chuťově ozvláštnit. A právě k tomuto účelu jsou ideální jednodruhové mouky z přirozeně bezlepkových plodin, které kromě změny chutě i pozvednou nutriční hodnotu bezlepkového výrobku.
Surovin, ze kterých lze bezlepkovou mouku připravovat, je poměrně mnoho, stačí je jen objevit. Mezi ty nejpoužívanější patří mouka z rýže, kukuřice, sóji, jáhel či pohanky, jelikož tyto mouky jsou finančně nejméně náročné, použít však můžete i mouku bramborovou, tapiokovou, amarantovou, lupinovou, mouku z quinoi, hrachovou, mandlovou, cizrnovou, kaštanovou či kokosovou mouku. Výběr je to opravdu široký a v tomto případě velmi záleží na vaší chuti a na tom, na co chcete mouku použít. Vhodné je mouky různě míchat a tvořit z nich ideální mix.
Každá z přirozeně bezlepkových mouk obsahuje řadu velmi důležitých látek nezbytných pro správné fungování našeho těla. Konkrétně jsou tyto mouky bohatým zdrojem nejen vitamínů a minerálů, ale i bílkovin, aminokyselin či vlákniny a podobně.
Jednodruhové mouky mají společné také to, že ve většině případů se jimi v receptuře nenahrazuje pšeničná mouka či bezlepková směs zcela, ale pouze řádově od 10 do 30 %. Děje se tak hlavně s ohledem na často výraznou a specifickou chuť dané mouky a také je nutné brát v potaz například schopnost kynutí některých mouk, případně další pekařské či kulinářské vlastnosti. I když samozřejmě existují výjimky – např. kokosovou mouku lze použít na sladké moučníky klidně samotnou, jen se doporučuje přidat o vajíčko víc, aby se těsto nedrolilo.
Naopak alergici na vajíčko mohou využít některé mouky jako jejich náhradu – např. mouku včelníkovou či lněnou. Pro lidi s alergií na ořechy by mohla být zajímavá mouka slunečnicová, která jejich chuť dobře napodobí. I v tomto tkví kouzlo jednodruhových přirozeně bezlepkových mouk.
V naší nabídce najdete tři druhy bezlepkových mouk a to: rýžovou, kukuřičnou a amaretovou. Pojďme si o nich něco málo říct.
Inspirace k používání bezlepkové mouky přichází také z Asie či Jižní Ameriky. Rýžová mouka se v Asii využívá naprosto běžně na výrobu nudlí, sladkostí a knedlíčků. Rýžová mouka má jemnou chuť a je ideální na pečení či jako zahušťovadlo do omáček.
Kukuřičnou mouku byste si neměli plést s kukuřičným škrobem. Mouka se připravuje z celého kukuřičného zrna, což z ní činí dobrý zdroj vlákniny, ale také bílkovin, železa a hořčíku. Kukuřičná mouka má specifickou chuť, jemně oříškovou a hodí se při přípravě polenty či jako přísada do mixu dalších druhů mouky.
Tento druh mouky pochází ze semen rostliny zvané laskavec. Amarantová mouka je bohatá na bílkoviny, minerální látky a aminokyselinu lysin. Amarant seženete i v podobě nezpracovaných semen. Amarant se stal velmi oblíbeným, zvláště pro své účinky na lidské zdraví, snižuje cholesterol v krvi a podporuje duševní vývoj dětí. Amarantovou mouku používejte v kombinací s jinými druhy mouky.
Rádi vám je zodpovíme. Ať už vyzkoušíte jakoukoli mouku, důležité je aby vám výsledný produkt ať už v podobě čerstvého chleba nebo bábovky chutnal. Na našem eshopu si rozhodně vyberete.
Přejeme mnoho inspirace při výběru vašeho oblíbeného produktu a nezapomeňte, že "pečení je radost" a stejně tak je radost péct z našich produktů.